Следвайте Гласове в ТелеграмЕкипът на Министерството на земеделието и храните работи

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЕкипът на Министерството на земеделието и храните работи
Коментари Харесай

Министерство на земеделието и храните работи за предвидимост в горския сектор

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Екипът на Министерството на земеделието и храните работи за предвидимост в горския бранш. Това увериха заместник-министрите инж. Мирослав Маринов и Георги Тошев на работна среща с представители на браншови организации от бранша, която се организира в Министерство на земеделието и храните. В полемиката участваха инж. Стоян Тошев, изпълнителен шеф на „ Изпълнителна организация по горите “ и специалисти от министерството.

„ Държавата е най-големият горовладелец и стремежът е към осъществяване на всички планувани лесовъдски мероприятия, с което да осигурим активността на дърводобивните и дървопреработващите предприятия “, уточни заместник- министър Маринов. Той посочи още, че се работи целеустремено, с цел да се подсигурява непрекъснатост на цялата верига от гората до потребителите.

„ Горската система е една от най-добре подредените и администрацията ще бъде още по-мобилизирана, с цел да подсигурява опазване на стабилността ѝ “, съобщи заместник-министър Тошев.

Представителите на неправителствените организации сложиха въпроса за неизпълнението на годишните проекти за рандеман на дървесина. Според тях са нужни спомагателни ограничения за осъществяване на лесовъдските действия, като по този метод ще се обезпечи резистентност в работата на предприятията. Тема на полемиката бяха още цените и пътната инфраструктура в горските територии, като от сектора обясниха, че достъпността оказва директно въздействие на добива.

По време на срещата бе дебатирана и нормативната база, при която от бизнеса обрисуваха нуждата от смяна на наредбата за сечите. Заместник-министър Маринов осведоми, че ще бъде основана работна група, в която да бъдат включени всички заинтригувани страни, с цел да изготвят нужните законодателни промени. Той посочи, че е значимо промените да се вършат с мисъл за стабилно ръководство на горите и баланс сред стопански, обществени и екологични функционалности. 

В рамките на полемиката бяха разисквани и въпросите за машинизация на добива и прирастта в горите. Представителите на бранша обърнаха внимание и на тематиката за контрола, като показаха, че би трябвало да се резервира прецизното следене за съблюдаване на разпоредбите за сеч и стопанисване на горите.  

Участниците в срещата показаха, че позитивно въздействие върху работата им ще окажат повишението на публичното доверие в специалността лесовъд и активността на горските чиновници.

Инфо: mzh.government.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР